Photobucket
Photobucket
"
"

Saturday, April 23, 2011

Kamu cina eh? / cina vs melayu


Penat dah menjawab soalan tu bila orang tanya.
“Kakak/adik/amoi/you/awak/ cian eh?” “mukamacam cina lah”
Jawapannya pasti sekali lah “bukan.tapi,saya memang dari keturunan cina.”*dengan senyuman paling lah manis.hee
Fenomena ini acap kali lah terjadi bila tudung dibuka.saya kat sekolah memang macam sakai.jadi tak di-mention ramai.hee.cakap lah apa nak cakap apa.*laikhelaiker
Orang kata muka wa macam cina.mungkin gene ibu wa sangat kuat.haha.dan mungkin juga ada yang terdengar wa cakap cina.
Dan ya.wa tahu cakap cina.bila kat kelas,memang sebelah w abudak cina.lesbian pulak tu.haha.lekk.wa lurus.tak bengkang bengkok.
Ini bukan entry nak cakap saya ni mix blooded ke hape.tapi dah penat nak menjawab.
Tak caya?tengok side view blog ni. kelik sini =)
Haa.kan?
Tapi dalam wa rimas rimas orang dok bertanya ni.wa bersyukur lah wa diberi wajah sebegini.takde la hot macam orang lain,at least wa tak cakap orang lain buruk.tak pulak sama kan muka orang dengan katak.*sacarstic version.
Bila dah beso panjang ni baru lah wa paham nape babah sama ibu wa me-nyekolah-kan wa kat sekolah cina for years.wa tak dapat nak sambung belajar SMJK© sebab sekolah tu kebanyakannya sekolah asrama.tak kan lah wa nak tinggal asrama sekolh cina yang kemudahan untuk wa yang melayu ni ye dak?
So,wa sekolah la sekolah harian biasa ni.sangat tak best.suckfuck.haha.
Dulu time wa kekecik dulu,selalu dengar parents wa cakap macam ni bila kawan kawan mereka tanya kenapa sekolah kan wa kat sekolah cina.
“nanti bila dah besar senang nak cari kerja”
Wa time tu mana lah nak paham kenapa diorang cakap macam tu.
Sekarang ni baru lah tahu kenapa.bagus juga lah.sebab wa faham bila ada orang cina cakap buruk pasal wa,sebab bukan diorang tau pun wa faham apa diorang cakap.
Selalunya benda ni jadi time time wa ikot ibu wa pergi pasar ke,shopping complex ke.jadi orang orang sebegini tak dapat la nak tipu tipu wa en?
Yang paling wa tak tahannya,ibu wa selalu menpergunakan wa.haha.kijammm.
Bila dia g beli barang kat tempat yang dia selalu pergi,dia cakap ah kat orang tu wa tau cakap cina,*kalau tuan empunya kedai tu cina lah*,dah tu pastinya dia dapat potongan harga terhebat.
Huhhh.
Btw,kata ibu wa,senang lagi nak berurusan dengan cina dari melayu.kalau melayu tu,tak boleh tengok orang senang sikit,mula lah mulut macam longkang,peranagi macam haram.
Dok hantar hantar santau la,saka la.apa la.haihh.kurafat.
Cer tengok cina tu berniaga.sama sama meniaga barang runcit lah misalnya.kedai depan depan pulak tu.boleh je berkawan,tolong tolong.
Melayu?huihh.tak boleh.ada je tk puas hati.chill dah la.rezeki masing masing.
#tersasar jauh dah dari topic kan?hee

No comments:

All written above is Natasha Dianna's Copyright